Ondernemers gaan steeds vaker op zoek naar financiering die niet van banken komt, meldt Stichting MKB Financiering donderdag. Dat kan bijvoorbeeld via crowdfunding, financial lease of vastgoedfinanciering.
Mkb'ers vroegen vorig jaar bijna 4 miljard euro financiering aan via een andere geldverstrekker dan een bank, een stijging van 21 procent. Vooral mkb'ers die tot een miljoen euro willen, doen dit vaker. Momenteel wordt volgens de stichting een op de tien aanvragen tot een miljoen euro buiten een bank om gedaan. Bij financieringen tot 250.000 euro doet een op de vijf mkb'ers dit. In totaal vroegen ruim 55.000 bedrijven vorig jaar geld buiten banken om. Volgens de stichting hadden meer ondernemers moeite met het aflossen van een lening door de nasleep van de coronapandemie.
De stichting zegt ondernemers te willen helpen betrouwbare financiers te vinden. Daarvoor lanceerde Stichting MKB Financiering vorig jaar een website, platform Passend Financieren. "Steeds meer ondernemers weten de non-bancaire financiers te vinden. Maar voor de meeste ondernemers en adviseurs is het nog lastig om de weg te vinden richting betrouwbare financiers", zegt voorzitter Ronald Kleverlaan.
Geldverstrekkers op dat platform zijn erkende partijen die zich moeten houden aan de Gedragscode voor financiers van mbk'ers. Daarin staat onder meer dat ze hun taken zorgvuldig moeten uitvoeren en informatie van klanten niet zonder toestemming mogen doorgeven aan anderen.
Wilt u meer weten over mogelijke financiering voor uw bedrijf, Nieuwint & Van Beek helpt u graag hierbij.
Ondernemers gaan steeds vaker op zoek naar financiering die niet van banken komt, meldt Stichting MKB Financiering donderdag. Dat kan bijvoorbeeld via crowdfunding, financial lease of vastgoedfinanciering.
Het kabinet wil in 2023 zo'n € 15 miljard uitgeven aan maatregelen om de koopkracht te repareren. Dit melden bronnen rond het Binnenhof. De reparatie zou deels gefinancierd moeten worden door verzwaring van de lasten voor de ondernemer. Met name een stijging van het minimumloon met 10% en de verhoging van de vennootschapsbelasting over de eerste € 200.000 van 15 naar 19% zal de ondernemer waarschijnlijk gaan raken.
Welke fiscale maatregelen kunt u als ondernemer dit jaar nog treffen die voordelig voor u kunnen uitpakken? Hoe kunt u nu al slim inspelen op wijzigingen die vanaf 2023 gaan gelden? Tien praktische tips.