Werkgevers met een omzetdaling vanwege corona kunnen nog tot en met 14 maart 2021 NOW aanvragen voor de maanden januari t/m maart. De gemiddelde omzetdaling over een periode van drie maanden moet minstens 20% zijn.
De omvang van de tegemoetkoming voor de vierde periode (januari t/m maart) bedraagt maximaal 85% van de loonkosten bij 100% omzetverlies. Bij minder omzetverlies wordt ook de NOW evenredig verminderd. Dus bijvoorbeeld bij 50% omzetverlies krijgt u 42,5% van de loonkosten vergoed.
Heeft u ook NOW ontvangen voor de derde aanvraagperiode, dan moeten de drie maanden van de vierde aanvraagperiode aansluiten op de drie maanden waarin u omzetverlies verwachtte in de derde aanvraagperiode.
De NOW voor de vierde periode kan bij het UWV worden aangevraagd, uiterlijk tot en met 14 maart. U moet het omzetverlies over de opgegeven maanden zo goed mogelijk schatten. Op basis hiervan wordt een voorschot van 80% uitgekeerd. Als de definitieve omzetdaling bekend is, wordt ook de definitieve tegemoetkoming berekend.
Let op! Als u het omzetverlies te ruim inschat, kan het zijn dat u achteraf een deel van de tegemoetkoming terug moet betalen.
Ondernemers gaan steeds vaker op zoek naar financiering die niet van banken komt, meldt Stichting MKB Financiering donderdag. Dat kan bijvoorbeeld via crowdfunding, financial lease of vastgoedfinanciering.
Het kabinet wil in 2023 zo'n € 15 miljard uitgeven aan maatregelen om de koopkracht te repareren. Dit melden bronnen rond het Binnenhof. De reparatie zou deels gefinancierd moeten worden door verzwaring van de lasten voor de ondernemer. Met name een stijging van het minimumloon met 10% en de verhoging van de vennootschapsbelasting over de eerste € 200.000 van 15 naar 19% zal de ondernemer waarschijnlijk gaan raken.
Welke fiscale maatregelen kunt u als ondernemer dit jaar nog treffen die voordelig voor u kunnen uitpakken? Hoe kunt u nu al slim inspelen op wijzigingen die vanaf 2023 gaan gelden? Tien praktische tips.