Prinsjesdag 2020
Op een zonnige dinsdag zijn vorige week de plannen van het kabinet bekend gemaakt in een coronaproof Grote kerk in Den Haag. In deze plannen veel hoopgevende maatregelen om de coronatijd en bijbehorende crisis door te komen voor zowel particulieren als bedrijven. Investeren staat hierbij centraal in plaats van de bezuinigingen die je in een crisis zou verwachten.
Voor de bedrijven springen de volgende plannen in het oog:
- NOW 3 Steunpakket; Vanaf 1 oktober 2020 komt er een derde steunpakket voor ondernemers die door de coronacrisis met omzetverlies te maken hebben. Deze zogenoemde NOW 3 regeling heeft, net als zijn voorgangers, tot doel het ondersteunen van ondernemers tijdens de coronacrisis waarbij bedrijven én werknemers de mogelijkheid krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie. Het moet voor bedrijven makkelijker worden om de bedrijfsvoering te vernieuwen en er komt geld beschikbaar voor omscholing van werknemers.
- Leningen en garanties; De speciale kredietregelingen voor ondernemers die financiële gevolgen van corona ondervinden, blijven nog een tijd beschikbaar. Deze regelingen zijn bedoeld om bedrijven van extra liquiditeit te voorzien. De overheid staat garant voor een groot deel van de lening. Wanneer een bedrijf behoefte heeft aan extra liquiditeit, dan kan tot 1 april 2021 een beroep gedaan worden op het Borgstellingskrediet-Corona (BMKB-C). De Garantie Ondernemingsfinanciering Corona (GO-C) en de regeling Klein Krediet Corona (KKC) blijven, zoals het er nu naar uitziet, tot 31 december 2020 beschikbaar.
- Belastingmaatregelen; Er zijn verschillende belastingplannen die voor verlichting moeten gaan zorgen. Ben je ondernemer in een bv, dan betaal je, als het goed is, in 2021 een lager tarief aan vennootschapsbelasting in de eerste schrijf. Wanneer je eigenaar bent van een eenmanszaak, vennoot in een vof of maat in een maatschap dan is het plan de inkomstenbelasting over de winst te verlagen. Daarnaast is het plan de algemene heffingskorting en de arbeidskorting te verhogen. Dit is gunstig omdat de korting het te betalen belastingbedrag verlaagt. Voor alle ondernemers geldt dat er geen inkomstenbelasting en premie volksverzekering hoeft te worden betaald over de gelden die je hebt ontvangen uit verschillende coronamaatregelen.
De plannen van het kabinet mogen dan wel een hoopgevende insteek hebben, hoop alleen is een slechte strategie volgens schrijver Jos Burgers in een interview met Managementboek.nl. “Je kunt beter in actie komen, nu je er tijd voor hebt”, zegt hij. In zijn nieuwe boek “Wacht niet op de wind, ga roeien” wil hij ondernemers helpen om deze corona recessie door te komen.
Nu is dus de tijd om te kijken wat je nog wél kunt doen en waar wél omzet mee te behalen valt. Neem dus de tijd om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen of te onderzoeken of een verandering van een proces tot kostenverlaging leidt. De baangerelateerde investeringskorting (BIK) kan hierbij een steuntje in de rug zijn. Deze nieuwe maatregel maakt het mogelijk om een korting te krijgen bij investeringen die worden verrekend via de loonheffing. Ook andere maatregelen van de overheid kunnen ondersteunen in deze lastige tijden, zodat wanneer de markt weer aantrekt je je zaken op orde hebt en die activiteiten kunt ontplooien die je omzet ten goede zullen komen.
Ondernemers gaan steeds vaker op zoek naar financiering die niet van banken komt, meldt Stichting MKB Financiering donderdag. Dat kan bijvoorbeeld via crowdfunding, financial lease of vastgoedfinanciering.
Het kabinet wil in 2023 zo'n € 15 miljard uitgeven aan maatregelen om de koopkracht te repareren. Dit melden bronnen rond het Binnenhof. De reparatie zou deels gefinancierd moeten worden door verzwaring van de lasten voor de ondernemer. Met name een stijging van het minimumloon met 10% en de verhoging van de vennootschapsbelasting over de eerste € 200.000 van 15 naar 19% zal de ondernemer waarschijnlijk gaan raken.
Welke fiscale maatregelen kunt u als ondernemer dit jaar nog treffen die voordelig voor u kunnen uitpakken? Hoe kunt u nu al slim inspelen op wijzigingen die vanaf 2023 gaan gelden? Tien praktische tips.