NEVB heeft het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan. Duurzame mobiliteit is hier een belangrijk onderdeel van. Het doel hierbij is dat de manier waarop wij ons verplaatsen geen invloed heeft op het milieu en we dus steeds minder CO2-uitstoot veroorzaken.
De overheid heeft als doelstelling om de CO2 uitstoot in Nederland in 2030 met 49% te verminderen t.o.v. 1990. De gemeente Amsterdam gaat hier nog een stap verder in: in 2030 moet de gehele bebouwde kom uitstootvrij zijn. Dit betekent dat er alleen vervoermiddelen de binnenstad in mogen die géén benzine-, diesel- of gasmotor hebben en dus geen CO2-uitstoot kennen. Deze verduurzaming van Amsterdam vraagt aanpassingen van inwoners en bedrijven. NEVB wil hier graag een steentje aan bijdragen als MVO onderneming.
Om die reden is er binnen NEVB nagedacht over de manier waarop het woon-werkverkeer en de verplaatsing van en naar klanten, seminars e.d. nu is ingericht en welke duurzamere keuzes hierbij mogelijk zijn. Om dit voor alle medewerkers inzichtelijk te maken, is er een mobiliteitskeuzediagram gemaakt. Hiermee kunnen medewerkers bekijken welke keuzes er zijn en welke keuze het beste bij hen past. Naast de elektrische auto en (elektrische) fiets, kan ook gekozen worden voor een mobiliteitskaart. Hiermee kun je niet alleen reizen met de trein, metro of bus, maar er ook een OV-fiets mee huren, een parkeerplek mee betalen of een greenwheel auto mee huren. Dit laatste is opgenomen in de mobiliteitskaart omdat niet iedere plek goed met het openbaar vervoer of het openbaar vervoer in combinatie met de fiets, te bereiken is.
Dat duurzaamheid in het DNA van NEVB zit, blijkt maar weer bij het rondbrengen van de traditionele paastraktatie. Ook die werd met een elektrische auto naar alle medewerkers gebracht. Van het oosten van het land naar Noord-Holland Noord, met maar 1x stekkeren werd het gevulde chocolade-ei bij iedereen afgeleverd. Zo zie je maar weer, een andere mindset brengt weer nieuwe mogelijkheden!
Ondernemers gaan steeds vaker op zoek naar financiering die niet van banken komt, meldt Stichting MKB Financiering donderdag. Dat kan bijvoorbeeld via crowdfunding, financial lease of vastgoedfinanciering.
Het kabinet wil in 2023 zo'n € 15 miljard uitgeven aan maatregelen om de koopkracht te repareren. Dit melden bronnen rond het Binnenhof. De reparatie zou deels gefinancierd moeten worden door verzwaring van de lasten voor de ondernemer. Met name een stijging van het minimumloon met 10% en de verhoging van de vennootschapsbelasting over de eerste € 200.000 van 15 naar 19% zal de ondernemer waarschijnlijk gaan raken.
Welke fiscale maatregelen kunt u als ondernemer dit jaar nog treffen die voordelig voor u kunnen uitpakken? Hoe kunt u nu al slim inspelen op wijzigingen die vanaf 2023 gaan gelden? Tien praktische tips.